Rareori indignarea sau îngrijorarea faÅ£Ä de degradarea jurnalismului sau faÅ£Ä de poluarea moralÄ a spaÅ£iului public au o consecinÅ£Ä radicalÄ ca demisia din onoare a maestrului Dan Grigore.
Demisia pianistului Dan Grigore din CNA, motivatÄ într-o scrisoare amarÄ adresatÄ preÅedintelui CNA, a fost judecatÄ de unii comentatori Åi forumiÅti ca o toanÄ, ca un moft. Åi ce dacÄ a zis Crin Antonescu pe Antena 3 cÄ artistul n-are onoare, fiindcÄ nu acÅ£ioneazÄ la comanda de partid? Åi ce dacÄ OTV l-a târât ani de zile în mocirlÄ? Åi ce dacÄ Mircea Badea i-a urat „sÄ foloseascÄ banii la înmormântare“ Åi a conchis pe blog cÄ e „un imbecil mai puÅ£in“? Sunt astea motive pentru demisie? Aiurea!
Ceva mai prudent în primul deceniu postdecembrist, când predomina presa scrisÄ mai chibzuitÄ fiindcÄ scrisul rÄmâne, spaÅ£iul public politic Åi mediatic a devenit cu vremea tot mai puÅ£in exigent. Vadim Tudor a dat tonul injuriilor de tot felul în publicaÅ£iile sale, iar justiÅ£ia i-a fost complice, absolvindu-l de pÄcate în majoritatea proceselor de calomnie – bÄteau suta la un moment dat – Åi creditând falsul argument al „pamfletului“. Au preluat reÅ£eta numeroase canale, printre care exceleazÄ azi OTV Åi Antenele, în emisiuni care coc rÄfuieli de familie, rivalitÄÅ£i politice sau de presÄ Åi varsÄ sudalme, porcÄieli Åi calomnii sub protecÅ£ia formulei pamfletare Åi a libertÄÅ£ii de exprimare.
DacÄ cineva s-a bÄtut pentru libertatea de exprimare, aceea a fost Monica Macovei, care nu s-a lÄsat pânÄ n-a scos calomnia din Codul Penal, aÅa încât jurnaliÅtii sÄ nu mai poatÄ fi incriminaÅ£i, sÄ se simtÄ liberi de ameninÅ£area cazierului. Primii care au profitat au fost cei dispuÅi sÄ abuzeze, sucind gâtul democraÅ£iei Åi fÄcând din înjurÄtura publicÄ un privilegiu accesibil. Politicienii s-au prevalat de imunitÄÅ£i extinse dincolo de înÅ£elesul constituÅ£ional, televiziunile s-au bucurat de clemenÅ£a CNA, neruÅinarea a fost premiatÄ, media tabloidÄ s-a pitit în spatele libertÄÅ£ii obÅ£inute Åi al lipsei reglementÄrilor privind presa scrisÄ, organizaÅ£iile de media au sÄrit ca arse când s-a încercat o mÄsurÄ mai drasticÄ (cazul retragerii licenÅ£ei OTV în 2002) Åi uite aÅa s-a ajuns azi la „terorismul mediatic“ invocat de Dan Grigore în motivarea demisiei sale: „Limbajul agramat Åi stâlcirea limbii române, înjurÄturile cele mai josnice, aluziile sexuale neruÅinate, comportamentul subuman, incitarea la violenÅ£Ä, Åantajul, calomnia Åi ameninÅ£area, terfelirea valorilor culturale, senzaÅ£ionalismul ieftin, dezinformarea, panica indusÄ sunt doar câteva dintre instrumentele de manipulare folosite de unele posturi TV Åi care ne îndepÄrteazÄ cu viteza luminii de lumea civilizatÄ“.
Rareori indignarea sau îngrijorarea faÅ£Ä de degradarea jurnalismului sau faÅ£Ä de poluarea moralÄ a spaÅ£iului public au o consecinÅ£Ä radicalÄ ca demisia din onoare a maestrului Dan Grigore sau renunÅ£area la a mai scrie despre politicÄ a scriitorului Mircea CÄrtÄrescu. Iar dacÄ preÅedintele s-a declarat umilit în ultimii ani de absenÅ£a respectului faÅ£Ä de statutul prezidenÅ£ial, comentatorii de serviciu (Corina DrÄgotescu de pildÄ) au decretat imediat cÄ a fi înjurat e normal Åi e de bine pentru democraÅ£ie. PredominÄ ipocrizia, surâsul pe sub mustaÅ£Ä la grosolÄniile difuzate zilnic, precum Åi scuza sângelui latin sau a talentului de scriitor. Deprimat de degradarea presei caracterizatÄ ca „o licitaÅ£ie continuÄ a vulgaritÄÅ£ii, a obscenitÄÅ£ii, a pornografiei amestecatÄ cu morbidul“, editorialistul ziarului Gândul, Cristian Tudor Popescu, aruncÄ în acelaÅi timp calificÄri vitriolante la adresa unor persoane publice: preÅedintele e numit „marele masturbator“, Viorel Hrebenciuc e „guzganul rozaliu“, iar noul premier capÄtÄ Åtampila de „fantoÅÄ“.
IatÄ câteva mostre, deloc taxate legal sau timid amendate de CNA, din nesfârÅita antologie de epitete virulente aruncate pe piaÅ£a publicÄ, care ar jigni orice fiinÅ£Ä cu demnitate. TotuÅi, puÅ£ine procese au fost iniÅ£iate, semn de neîncredere în justiÅ£ie Åi de opÅ£iune caragialescÄ gen „pupat PiaÅ£a IndependenÅ£ei“:
Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu