joi, 22 martie 2012

Untroc de discutat: demisia presedintelui Traian Basescu in schimbul modificarii Constitutiei

O declaraÈ›ie a lui Victor Ponta aduce în prim plan acest „troc”.

Victor Ponta a admis că, în urma unui rezultat clar în alegeri, este posibil ca preÅŸedintele să fie dispus să îl numească premier.  El a precizat însă că o coabitare între preÅŸedinte ÅŸi un Guvern condus de Victor Ponta este greu de realizat. “Nu cred că se va întâmpla”, a spus Ponta.

Multă lume gândeÈ™te acelaÈ™i lucru, având în memorie experienÈ›a nefericită È™i nereusită a eÈ™ecului coabitării preÈ™edintelui cu premierul Tăriceanu. Care a fost mai degrabă o luptă surdă, din care toată lumea a pierdut. Și în primul rând economia României care s-a trezit descoperită în faÈ›a uraganului ce avea să urmeze.

Chiar dacă, să zicem,  singura majoritate ce poate fi construită după alegerile din noiembrie, (sau martie 2013), se poate face doar în jurul USL, iar numirea lui Victor Ponta ca premier nu poate fi evitată, va urma o perioadă de doi ani de război între preÈ™edinÈ›ie È™i guvern, mai ceva ca în perioada lui Tăriceanu, când, de bine de rău, existau bani mulÈ›i pentru satisfacerea  cerinÈ›elor populare. Ceeace nu va mai fi cazul mult timp de acum înainte.

Între timp È™i preÈ™edintele s-a antrenat în lupta de gherilă. Mai cu serviciile, mai cu susÈ›inătorii politicilor de dreapta, nu puÈ›ini, va face viaÈ›a amară guvernului È™i lui Victor Ponta ca premier. Nu trebuie subapreciată experienÈ›a politică a preÈ™edintelui, inclusiv, sau mai ales,  în lupta de gherilă politică.  Acum, când nu mai are nimic de pierdut sau apărat. Cât despre demiterea sa, slabe speranÈ›e, în condiÈ›iile în care È™i Curtea ConstituÈ›ională are drept de cenzură a deciziilor parlamentului, iar opÈ›iunea populaÈ›iei este volatilă, se schimbă în funcÈ›ie de emoÈ›ia generată de victimizarea preÈ™edintelui Băsescu.

Care ar fi alternativa?

PreÈ™edintele Băsescu a reconfirmat ca e dispus să demisioneze, ca preÈ› al schimbării ConstituÈ›iei, astfel încât alegerile parlamentare să se suprapună cu alegerile prezidenÈ›iale, în noiembrie 2012 sau, cel mai târziu, în martie 2013.

În locul lui Victor Ponta n-aÈ™ subestima oportunitatea apărută. Actuala combinaÈ›ie de partide este de tot râsul. PNL, pretins de dreapta, se aliază cu PSD de stânga, UNPR de stânga, se aliază cu PDL, pretins de dreapta, ca nimeni nu mai înÈ›elege nimic. ApariÈ›ia pe scena politică a lui MRU vine să încurce È™i mai tare socotelile USL. Ar putea Crin Antonescu să-l învingă pe MRU în alegeri prezidenÈ›iale? Doar din vorbe? Că fapte, până în prezent, ioc. Nici măcar la slujbă, în parlament. Doar parole, parole, parole. Nu cred ca va fi suficient, în faÈ›a unui candidat care a condus, posibil rezonabil, guvernul, într-un context economic mondial dificil.

Și atunci, nu este È™i în interesul lui Victor Ponta să facă cu MRU un cuplu de tineri ambiÈ›ioÈ™i, cu viziune europeană, care să arate românilor drumul spre prosperitatea atât de mult visată È™i aÈ™teptată?

Ce ar trebui sa cedeze la schimb?

Iată câteva dintre schimbările constituÈ›ionale propuse de preÈ™edintele Băsescu.

Art 61 (2). „Parlamentul este alcătuit dintr-o singură cameră”

Art 62 (3) „Numarul parlamentarilor se stabileÈ™te prin legea electorală, în raport cu populaÈ›ia țării, È™i  nu poate depăși 300 de persoane.

Acestea sunt rezultatele Referendumului din 2009 È™i cine crede că ignorarea voinÈ›ei populare nu va fi plătită în alegeri cu vârf È™i îndesat, se înÈ™eală amarnic. Parcă văd acuzaÈ›ii non stop, conform cărora USL nu dă doi bani pe voinÈ›a populară!

„Urmărirea, percheziÅ£ia, reÅ£inerea, arestarea sau trimiterea în judecată penală a parlamentarilor, pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie. CompetenÅ£a de judecată aparÅ£ine Înaltei CurÅ£i de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie”.

Adică, nu mai este nevoie de votul parlamentului pentru ca justiÈ›ia să-È™i facă treaba. O dorință mai veche a cetățenilor, care au asistat sideraÈ›i cum parlamentul a făcut zid în jurul lui Adrian Năstase sau Monica Iacob Ridzi, împiedicând justiÈ›ia să aplice parlamentarilor tratamentul pe care-l aplică cetățenilor de rând. Are ceva opoziÈ›ia actuală cu această prevedere?


Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu