O declaraÈie a lui Victor Ponta aduce în prim plan acest „troc”.
Victor Ponta a admis cÄ, în urma unui rezultat clar în alegeri, este posibil ca preÅedintele sÄ fie dispus sÄ îl numeascÄ premier. El a precizat însÄ cÄ o coabitare între preÅedinte Åi un Guvern condus de Victor Ponta este greu de realizat. “Nu cred cÄ se va întâmpla”, a spus Ponta.
MultÄ lume gândeÈte acelaÈi lucru, având în memorie experienÈa nefericitÄ Èi nereusitÄ a eÈecului coabitÄrii preÈedintelui cu premierul TÄriceanu. Care a fost mai degrabÄ o luptÄ surdÄ, din care toatÄ lumea a pierdut. Èi în primul rând economia României care s-a trezit descoperitÄ în faÈa uraganului ce avea sÄ urmeze.
Chiar dacÄ, sÄ zicem, singura majoritate ce poate fi construitÄ dupÄ alegerile din noiembrie, (sau martie 2013), se poate face doar în jurul USL, iar numirea lui Victor Ponta ca premier nu poate fi evitatÄ, va urma o perioadÄ de doi ani de rÄzboi între preÈedinÈie Èi guvern, mai ceva ca în perioada lui TÄriceanu, când, de bine de rÄu, existau bani mulÈi pentru satisfacerea cerinÈelor populare. Ceeace nu va mai fi cazul mult timp de acum înainte.
Între timp Èi preÈedintele s-a antrenat în lupta de gherilÄ. Mai cu serviciile, mai cu susÈinÄtorii politicilor de dreapta, nu puÈini, va face viaÈa amarÄ guvernului Èi lui Victor Ponta ca premier. Nu trebuie subapreciatÄ experienÈa politicÄ a preÈedintelui, inclusiv, sau mai ales, în lupta de gherilÄ politicÄ. Acum, când nu mai are nimic de pierdut sau apÄrat. Cât despre demiterea sa, slabe speranÈe, în condiÈiile în care Èi Curtea ConstituÈionalÄ are drept de cenzurÄ a deciziilor parlamentului, iar opÈiunea populaÈiei este volatilÄ, se schimbÄ în funcÈie de emoÈia generatÄ de victimizarea preÈedintelui BÄsescu.
Care ar fi alternativa?
PreÈedintele BÄsescu a reconfirmat ca e dispus sÄ demisioneze, ca preÈ al schimbÄrii ConstituÈiei, astfel încât alegerile parlamentare sÄ se suprapunÄ cu alegerile prezidenÈiale, în noiembrie 2012 sau, cel mai târziu, în martie 2013.
În locul lui Victor Ponta n-aÈ subestima oportunitatea apÄrutÄ. Actuala combinaÈie de partide este de tot râsul. PNL, pretins de dreapta, se aliazÄ cu PSD de stânga, UNPR de stânga, se aliazÄ cu PDL, pretins de dreapta, ca nimeni nu mai înÈelege nimic. ApariÈia pe scena politicÄ a lui MRU vine sÄ încurce Èi mai tare socotelile USL. Ar putea Crin Antonescu sÄ-l învingÄ pe MRU în alegeri prezidenÈiale? Doar din vorbe? CÄ fapte, pânÄ în prezent, ioc. Nici mÄcar la slujbÄ, în parlament. Doar parole, parole, parole. Nu cred ca va fi suficient, în faÈa unui candidat care a condus, posibil rezonabil, guvernul, într-un context economic mondial dificil.
Èi atunci, nu este Èi în interesul lui Victor Ponta sÄ facÄ cu MRU un cuplu de tineri ambiÈioÈi, cu viziune europeanÄ, care sÄ arate românilor drumul spre prosperitatea atât de mult visatÄ Èi aÈteptatÄ?
Ce ar trebui sa cedeze la schimb?
IatÄ câteva dintre schimbÄrile constituÈionale propuse de preÈedintele BÄsescu.
Art 61 (2). „Parlamentul este alcÄtuit dintr-o singurÄ camerÄ”
Art 62 (3) „Numarul parlamentarilor se stabileÈte prin legea electoralÄ, în raport cu populaÈia ÈÄrii, Èi nu poate depÄÈi 300 de persoane.
Acestea sunt rezultatele Referendumului din 2009 Èi cine crede cÄ ignorarea voinÈei populare nu va fi plÄtitÄ în alegeri cu vârf Èi îndesat, se înÈealÄ amarnic. ParcÄ vÄd acuzaÈii non stop, conform cÄrora USL nu dÄ doi bani pe voinÈa popularÄ!
„UrmÄrirea, percheziÅ£ia, reÅ£inerea, arestarea sau trimiterea în judecatÄ penalÄ a parlamentarilor, pentru fapte care nu au legÄturÄ cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, se pot face numai de cÄtre Parchetul de pe lângÄ Înalta Curte de CasaÅ£ie Åi JustiÅ£ie. CompetenÅ£a de judecatÄ aparÅ£ine Înaltei CurÅ£i de CasaÅ£ie Åi JustiÅ£ie”.
AdicÄ, nu mai este nevoie de votul parlamentului pentru ca justiÈia sÄ-Èi facÄ treaba. O dorinÈÄ mai veche a cetÄÈenilor, care au asistat sideraÈi cum parlamentul a fÄcut zid în jurul lui Adrian NÄstase sau Monica Iacob Ridzi, împiedicând justiÈia sÄ aplice parlamentarilor tratamentul pe care-l aplicÄ cetÄÈenilor de rând. Are ceva opoziÈia actualÄ cu aceastÄ prevedere?
Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu