Sunt anticariatele o solutie pentru iubitorii de carte?
Auzim din ce in ce mai des ca lumea nu mai citeste. Ca un procent semnificativ al populatiei nu are nicio carte in casa si, mai rau, nu gasesc nicio motivatie in a citi carti. Multi se multumesc cu cele ofera internetul si, in completare, multitudinea de canale de la TV. Iar cei mai putini vehementi, baga la inaintare pretul cartilor noi. Preturi occidentale pentru salarii romanest. Stim refrenul. Din fericire insa, de data asta este fals pentru ca intervin in ecuatie anticariatele.
anticariatele din localitatile mici
Chiar daca in orasele mici, de provincie, anticariatele mici au dat de mult faliment, aici au supravietuit totusi bibliotecile. Si a intrat internetul! anticariatele online au oferte din ce in ce mai bogate, chiar daca preturile continua sa fie ceva mai piperate decat omonimele lor reale. Totusi, chiar daca includem si preturile de transport in pretul total, afacerea tot va fi cu mult mai buna decat ce propun librariile, chiar si cele online. In Bucuresti insa, ca si in marile orase, oferta propusa de anticariate este indestulatoare. Iar aici nu veti gasi doar carti vechi si uzate. Multe din ele au sectoare intregi cu carti noi, la preturi ceva mai accesibile.
Sunt titlurile din anticariate valoroase?
Prin definitie, anticariatele ofera carti vechi, ori stim ca inainte de 90` in afara de cartile din literatura clasica internationala, oferta era destul de saraca in titluri de valoare culturala. Astfel, de cele mai multe ori, anticariatele sunt inundate cu astfel de volume, a caror pret este adeseori mai mare fata de valoarea lor reala. Totusi, au trecut 20 de ani, suficient timp pentru ca, cel putin, prima liberalizare de carte sa se regaseasca si pe rafturile anticariatelor. Din acest punct de vedere, anticariatele online sunt mai putin afectate. Idea este ca, daca aveti rabdare, veti gasi si in anticariat autori moderni, interzisi in epoca comunista, sau titluri aparute dupa Revolutie. Mai putine, dar cautarea merita. In plus, surprizele pe care le puteti avea intr-un astfel de mediu risca sa va faca dependenti. E ca un ou kinder. Intri si sti sigur ca vei avea o surpriza. Poate chiar neplacuta, daca vei da peste una pe care ai avut-o deja...
anticariatele online si marketingul
anticariatele online nu mai au nevoie de nicio prezentare. Aparute de ceva timp in peisajul virtual romanesc, exista deja o piata de profil, o piata cu concurenta acerba si clientela eterogena si nu prea constanta. Motiv pentru care strategiile de promovare sunt din ce in ce mai agresive, fara a tinti un public anume. Legile marketingului sunt ignorate total, singurul lucru care conteaza fiind dimensiunea bazei de date cu utilizatori carora li se trimit periodic oferte. Cei cu dare de mana isi permit si actiuni de tip SEO, care au ca scop propulsarea anticariatului virtual cat mai sus pe listele de raspunsuri oferite de motoarele de cautare.
Provocarile viitorului
Intrebarea care persista insa este: cartea tiparita este pe moarte ca intregul, de altfel publishing? Goana tehnologica a carei martori suntem astazi subliniaza chiar acest fapt. Digitalul, mai devreme sau mai tarziu, va ingropa definitiv analogicul si suporturile fizice. E doar o chestiune de timp. Cartile vor fi inlocuite de tablete care vor ingloba sute si mii de titluri, devenind o adevarata biblioteca la purtator. Aceiasi tableta ne va oferi fundalul sonor si, dupa o lectura obositoare ne va delecta cu un film. Plus accesul permanent la toate resursele oferite de internet. Ce sanse mai au anticariatele, fie ele virtual sau reale in fata unei astfel de provocari?
dumbrava minunata, dumbrava minunata
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu