luni, 19 martie 2012

Care sunt avantajele folosirii unui sistem de aer conditionat

Pentru multa lume, sistemele de aer conditionat fac parte din acea gama de produse care nu este complet necesara intr-o gospodarie. Romanii sunt obisnuiti “din tata-n fiu” sa aeriseasca sau sa incalzeasca apartamentul sau casa cu metode traditionale, precum deschisul ferestrelor, sobe si altele, dar putini dau atentie posibilitatii de a instala un sistem de aer conditionat. Cu toate astea, e bine de stiut ca o asemenea dependinta e absolut normala si utila in orice gospodarie si poate fi mai eficienta din punctul de vedere al consumului de energie decat alte metode.

Necesitatea unei astfel de solutii e cu atat mai stringenta in cazul sediilor de societati comerciale sau institutii publice, locuri in care comfortul termic al angajatilor si vizitatorilor e foarte important, in orice perioada a anului. Imaginati-va o coada lunga la sediul Finantelor Publice sau o sala de asteptare arhiplina la cabinetul medicului de familie. E practic insuportabil sa astepti o ora sau mai mult chiar pentru a-ti rezolva problemele, in timp ce mediul ambient are o temperatura prea mica sau prea mare. Tehnologia folosita pentru constructia sistemelor de aer conditionat a avansat considerabil in ultimele decade.

 Daca in anii 70-80, aceste sisteme consumau multa energie si ocupau mult spatiu, sistmele contemporane sunt mult mai eficiente in termeni de consum si pot fi instalate in spatii reduse. De fapt, unele aparate de aer conditionat de camera pot fi instalate deasupra ferestrelor sau in colturile camerelor si pot fi foarte convenient conectate la prize normale, fara nevoia unor adaptori speciali. Apoi, mai ales in Romania, folosirea unui sistem de aer conditionat care functioneaza pe curent electric poate fi mult mai avantajos din punct de vedere financiar decat clasicele calorifere. Mai ales in perioada de iarna, cand alimentarea cu gaz poate fi inconstanta in multe zone, cum ar fi blocurile noi de apartamente sau locuinte din zona preoraseneasca. Pe timp de vara, aparatele de aer conditionat sunt si mai eficiente, pentru ca pastreaza o temperatura constanta in casa, indiferent de cate grade sunt afara.

Ventilatoarele si geamurile deschise nu pot face foarte multe si veti suferi de caldura din mai si pana in septembrie. In schimb, avand instalat un astfel de sistem de aer conditionat, puteti sa aveti o temperatura de, sa zicem 18-20 de grade, pe toata durata anului, indiferent de conditiile atmosferice. Cele mai multe astfel de sisteme va lasa sa reglati individual temperatura in fiecare camera. Astfel, daca doriti ca in living sa aveti 16 grade, iar in dormitor 22, e posibil sa setati aceste lucruri din panoul de comanda al sistemului si sa va bucurati de temperature pe care o doriti. Desigur, puteti sa opriti complet sistemul in una sau mai multe dintre camere si sa economisiti bani daca acele incaperi nu sunt folosite in mod continuu.

Desigur, la fel ca si cu oricare alt tip de instalatie pe care o puteti avea in casa, trebuie sa aveti grija ca sistemul de aer conditionat sa fie intretinut intr-o stare buna de-a lungul intregului an. Tevile, filtrele si instalatiile conexe trebuie curatate de cel putin cateva ori pe an, la o rata proportionala fata de intensitatea cu care folositi sistemul. Acumularea de praf sau alte materiale in tevi si instalatii poate determina scaderea performantei aparatelor de aer conditionat si poate chiar periclita calitatea aerului din apartament.


aer conditionat split, aer conditionat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu